Israëlische volkslied klinkt in Abu Dhabi

Voor het eerst in jaren is het Israëlische volkslied gespeeld in Abu Dhabi. Het lied klonk voor een Israëlische judoka die een gouden medaille won op een internationaal judotoernooi. De Israëlische minister voor Cultuur en Sport Miri Regev twitterde als trotse toeschouwer dat met het spelen van het volkslied geschiedenis was geschreven.

Vorig jaar stond Abu Dhabi op het judo-evenement niet toe dat voor een winnende Israëlische judoka de vlag werd gehesen of het volkslied werd gespeeld. Nadat de internationale judo-federatie had gedreigd met een schorsing, beloofde Abu Dhabi voortaan een gelijke behandeling voor de Israëlische deelnemers.

Eerder deze week waren er ook al signalen dat de betrekkingen tussen Israël en Golfstaten verbeteren. Vrijdag bracht premier Netanyahu een onverwacht bezoek aan Oman, het eerste van een Israëlische premier in twintig jaar.

Netanyahu zei vanochtend tegen zijn kabinet dat het bezoek aan Oman van groot belang is voor de veiligheid van Israël. Er zullen meer van dit soort bezoeken aan de Golfstaten volgen. Israëlische ministers reizen volgende week ook naar Oman en Dubai.

Israël heeft met de Golfstaten een afkeer van Iran gemeen. Oman neemt een unieke positie in de regio in omdat het met zowel Saudi-Arabië als met Iran goede betrekkingen onderhoudt. Het land kan een bemiddelende rol spelen tussen de aartsvijanden Israël en Iran.

 

 

(Bron: NOS)

Comments are closed.