Goede en slechte daden

Volgens ‘Abdullah ibn al-‘Abbas ibn ‘Abd al-Muttalib heeft de Boodschapper ﷺ onder andere dit gezegd toen hij zaken van zijn Heer overleverde:

Allah heeft de goede daden en de slechte daden laten opschrijven. Vervolgens legde hij deze woorden als volgt uit: Als iemand de intentie heeft om een goede daad te verrichten en deze niet verricht, dan zal dit voor hem opgeschreven worden als een volledige goede daad. Als hij de daad verricht nadat hij de intentie had om deze te verrichten, dan zal Allah deze goede daad met tien tot zevenhonderd of nog meer vermenigvuldigen. Als iemand eraan denkt om een zonde te plegen en zich er vervolgens van onthoudt, dan zal Allah voor hem een volledige goede daad laten opschrijven. Als hij de zonde pleegt nadat hij eraan gedacht heeft, dan zal Allah dit laten opschrijven als één enkele slechte daad.

(Al-Bukhari en Muslim)

 

Commentaar:

  • Wie eraan denkt om een goede daad te verrichten, wordt beloond voor een goede daad, zelfs als hij deze daad niet verricht. Het feit eraan te denken is immers goed, en wat ons tot iets goeds laat komen, is ook goed.
  • Als iemand eraan denkt om een slechte daad te verrichten en er uiteindelijk van afziet om Allah te behagen- en enkel om Hem te behagen- zal hij de beloning krijgen van een goede daad. Want terugkomen op je beslissing nadat je eraan gedacht hebt om een zonde te plegen, is een goede daad, die een beloning verdient. En als ons gevraagd wordt: Waarom wordt er voor hem geen slechte daad opgeschreven omdat hij eraan gedacht heeft? Dan antwoorden wij dat zijn intentie om de slechte daad niet te verrichten later kwam, en dat deze dus de eerste intentie teniet doet.
    Allah zegt:

Voorwaar, de goede daden wissen de slechte daden uit.

(Koran 11/114)

Comments are closed.