De verleidelijke achtervolging

Een man was aan het lopen door de marktplaats op een namiddag, en op dat ogenblik was een muaddhin bezig met het oproep tot het gebed, zijn ogen staarde naar een vrouw der achterkant.
Ze was vreemd aantrekkelijk, alhoewel ze helemaal zwart was gekleed, en geheel bedekt was, inclusief gezichtsluier, ze draaide zich om net alsof ze wist dat ze bekeken werd, en ze gaf hem een ‘ja knik’ net voordat ze de hoek om ging.

Alsof hij werd geraakt door de bliksem, werd zijn aandacht aan haar nog sterker, zijn hart werd een gevangene van haar teken die zij gaf, hij had nog even last van een stemmetje die zei: “Is het niet tijd om te bidden?” “Maar het gebed was al voorbij,” dacht hij, dus er zat niets op dan haar te achtervolgen.

Hij haastte zich om haar bij te houden, ze was snel en hij zag er van ver vele straten verder kwam hij dichterbij en zag haar. Ze liep een stukje terug en de man dacht dat hij haar glimlach zag onder haar sluier of was dat zijn fantasie? De man ging met zichzelf praten.

De arme man zei tegen zichzelf: “Wie is zij? Is ze de dochter van een rijke familie? Wat wilt ze van me?” Ze ging weer een hoek van een straat om en toen de man snel de hoek om ging, zag hij haar niet meer. Na een tijdje zoeken zag hij haar weer, maar nu was ze nog sneller dus de man dacht: “Misschien is ze bang, of boos?” De man bleef haar volgen en eindigde opeens buiten de stad.

De zon ging onder en ze liep wat langzamer en daar bleef ze even stil staan en keek naar de man. Ze was aangekomen op een begraafplaats. Als deze man normaal zou denken, zou hij bang zijn, maar zijn gedachtes waren ergens anders. “Dit is een echte liefdesplek waar de liefdesparen in het geheim komen,” dacht hij bij zichzelf.

Ze waren drie meter van elkaar vandaan en ze keek nog naar hem en liep daarna verder. Ze liep een kelder in en liep de trap af naar beneden waar een oude bronzen deur was die ze opende; de man achtervolgde haar.
Hij stapte naar binnen en zag dat het een grote kamer was. Van buiten was dit niet te zien er waren zelf kaarsen aan de muren die de ruimte verlichten. En daar zat de vrouw op een aantal oude kussens nog steeds helemaal bedekt
De vrouw zei met een fluisterende stem: “Doe de deur op slot en breng de sleutel.”
Hij deed de deur op slot en wilde de sleutel brengen maar ze zei: “Gooi de sleutel maar.”
De man gooide de sleutel, maar die viel in een put.
Toen begon de man bang te worden en zag de wolken boven zich hangen en hij hoorde haar lachend zeggen: “Ga door, want je vond het ook niet erg om je gebed te missen toch?” De man was nu stil en zei niets.

“De tijd voor het avond gebed is ook al voorbij,” zei ze met een valse lach. “Waarom ben je zo stil? Kom hier bij me en neem mij! Dat is toch hetgeen waarvoor je achter me aan kwam?!”

Hij werd bang en zijn buik draaide rond van de zenuwen.
“Het is tijd om me te laten zien,” zei ze en ze deed haar gezichtsluier af. Het was geen gezicht van een jonge dame, maar een oud en griezelig wezen dat de man nog nooit had gezien.
Ze zei: “Kijk goed naar me! Mijn naam is Dunya, (de wereld). Ik ben je geliefde, jij spendeert je tijd aan het achtervolgen van mij en nu heb je me bereikt, in je graf. Welkom, welkom!”

Ze begon te lachen en te lachen, totdat ze uitspatte in stof, verging in de schaduw en één voor één gingen de kaarsen aan de muur uit…

Comments are closed.